Pensioen uitruilen

Middelloonregeling

Je gaat bijna met pensioen. Je kunt jouw pensioen nog aanpassen. Bijvoorbeeld door het ouderdomspensioen en het partnerpensioen onderling uit te ruilen. Deze keuze kun je maar 1 keer maken, als je met pensioen gaat. Je kunt je keuze later niet terugdraaien.

Je wilt extra ouderdomspensioen

Je mag het partnerpensioen voor een deel of helemaal omzetten in extra ouderdomspensioen. Je partner moet het hiermee wel eens zijn en een handtekening zetten. Je krijgt zelf later een hogere pensioenuitkering. Jouw partner krijgt als je overlijdt geen of minder partnerpensioen.

Je wilt extra partnerpensioen

Je mag ook een deel van het ouderdomspensioen omzetten in extra partnerpensioen. Als jij overlijdt, krijgt jouw partner meer partnerpensioen. Je krijgt dan zelf later een lagere pensioenuitkering. 

Heb je geen partner als je met pensioen gaat? Dan wordt het partnerpensioen automatisch omgezet naar ouderdomspensioen.

Zo regel je het

  • Ga je op je 67ste met pensioen? Dan krijg je 6 maanden van tevoren een aanvraagformulier van ons. Geef je keuze aan en stuur het formulier uiterlijk 3 maanden voor jouw pensioendatum naar ons terug.
  • Ga je eerder met pensioen? Neem dan 6 maanden voor de gewenste pensioendatum zelf contact met ons op.

We berekenen jouw pensioen opnieuw. We doen dat volgens de regels in het pensioenreglement. Je krijgt van ons een opgave. Daarin staan alle bedragen na de uitruil. Ga je hiermee akkoord? Dan regelen we het verder voor je.